• Novinky

            • Odovzdávanie certifikátov Europass mobility


            • Študenti, ktorí sa v školskom roku 2015/2016 zúčastnili študijného programu Erasmus+ si v piatok 13. mája 2016 prevzali z rúk riaditeľa školy Ing. Jozefa Pavlíka certifikáty Europass mobility. Po ukončení stáže v zahraničí získali študenti  jeden z najuznávanejších európskych certifikátov Europass o absolvovaní pracovnej alebo vzdelávacej stáže v zahraničí, ako i certifikát z konkrétnych zamestnávateľských firiem a prijímajúcich inštitúcií. Pre každého študenta, v životopise ktorého sa vyskytuje zahraničná skúsenosť potvrdená týmto oficiálnym Europassom, to znamená veľkú výhodu na trhu práce v budúcnosti.
            • Rozlúčka so štvrtákmi


            • Dnes sa písal v kalendári 13. máj 2016 – piatok.  Mnohí by si povedali: „No a čo?“ Iní: „Pane Bože, nešťastný deň!“ Ale u nás na škole (Stredná odborná škola Jozefa Čabelku, Holíč) bolo cítiť smútok zo všetkých strán. Naši štvrtáci - maturanti boli dnes na svojej almamater poslednýkrát ako študenti, prišli sa rozlúčiť so všetkými, s ktorými sa stretávali každý deň, ktorí boli ako ich druhá rodina.
            • Poznávací zájazd do Štrasburgu


            • V dňoch 08. 05 – 11.05 2016 sa tri študentky našej školy zúčastnili poznávacieho zájazdu do Štrasburgu, ktorý sprostredkovala JUDr. Viera Kučerová s europoslankyňou Monikou Smolkovou. Ubytované boli v malom mestečku Erstein s krásnym prostredím prírody. V Štrasburgu zažili plavbu loďou, navštívili niekoľko historických pamiatok, akou je katedrála Notre Dame, boli v múzeu a v hlavnom rade sa zúčastnili prehliadky Europarlamentu, kde videli zasadnutie poslancov a besedovali s europoslankyňou Monikou Smolkovou. Dozvedeli sa veľa nových informácii, jedna zo žiačok, Klára Madunická, dokonca poskytla organizátorom aj rozhovor o pocitoch a dojmoch z výletu a vyslovila vlastné názory na súčasnú politiku.
            • Medzinárodný deň matiek


            • Azda každá milujúca mama by povedala, že byť matkou je to najkrajšie, čo môže byť. A tak pri príležitosti Dňa matiek sa v stredu 11. mája 2016 naše študentky 1. ročníka odboru učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo v spolupráci s CVČ Holíč na námestí v Holíči pričinili svojou aktivitou pre detí. Dievčatá mali pripravené tri stanoviská.
            • Čabelkovci v Banskej Bystrici


            • V piatok 6. mája  2016 sa Čabelkovci vybrali na exkurziu do Banskej Bystrice, kde navštívili Múzeum slovenského národného povstania (SNP). Študentov čakal mladý, zanietený sprievodca, ktorý im hneď v úvode pustil dokumentárny, čiernobiely film z obdobia  Slovenského štátu,  a potom ich sprevádzal po celom múzeu a jednotlivých expozíciách pozostávajúcich z dobových uniforiem, vyznamenaní, strelných zbraní, vojenskej techniky a predmetov, ktoré používali nielen nemeckí, sovietski, americkí, francúzski, britskí, slovenskí vojaci ale aj partizáni.
            • Cesta rozprávkovým prístavom - Baťov kanál


            • Študentky 1. a 2. ročníka, budúce pani učiteľky v materských školách, sa podujali na príjemnú spoluprácu pri vytváraní programu na otvorení sezóny Baťovho kanála v Skalici. Pripravili si pre deti cestu rozprávkovým prístavom, kde realizovali množstvo zábavných aktivít. Deti preukázali obratnosť a šikovnosť v disciplínach. Za svoje výkony boli odmenené diplomom a sladkosťou.
               
              Mgr. Lenka Suchá, Mgr. Anna Vydarená
            • Maturity 2016

            • Dňa 28. apríla 2016 sa na našej škole uskutočnila praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky. Naším maturantom budeme držať palce aj pri ústnych maturitných skúškach, ktoré ich čakajú o pár týždňov.

            • Župná olympiáda Trnava


            • Dňa 21. 04. 2016 sa naše tri dievčatá zúčastnili na župnej olympiáde v Trnave. Po peknom úvodnom ceremoniáli sme sa presunuli na športovisko, kde začala Dominika Štefanovičová úspešným rozbehom na 100 m dievčat. Dominika sa prebojovala do finále, kde nakoniec obsadila pekné 6 miesto. Počas finále 100 m sa začala súťaž v skoku do diaľky, čo ovplyvnilo Dominikino umiestnenie v tejto disciplíne, kde síce postúpila do finále, ale skončila až na 7. mieste. V behu na 400 m nás reprezentovali Denisa Filípková, ktorá skončila celkovo na 5 mieste a Silvia Hološková, ktorá skončila na 7. mieste.
              Mgr. R. Srnec
            • Slovenské národné divadlo - Jane Eyrová


            • Dňa 13.04.2016 sa Čabelkovci vybrali do Bratislavy na divadelné predstavenie Jane Eyrová od Charlotte Brontëovej. Počasie bolo ukážkové, skoro letné, prechádzka popri Dunaju, posedenie  na terasách Eurovei  všetkým urobila dobre. Príbeh chudobnej siroty Jany, ktorá prežila neradostné detstvo plné  samoty, komplikovaný vzťah so ženatým mužom, hľadanie samej seba ako aj šťastný koniec  nájdenie  svojej lásky nenechal chladným nikoho. Fantastické herecké výkony hlavných ženských postáv Petry Vajdovej ako Jany Eyrovej a Zuzany Fialovej ako spisovateľky Charlotty Brontëovej umocnili celkový umelecký zážitok, čo publikum ocenilo búrlivým potleskom na záverečnej klaňačke. Toto predstavenie určite nebolo posledné, ktoré sme navštívili, už teraz sa tešíme na nové hry v podaní hercov Slovenského národného divadla.
              Mgr. Monika Magulová
            • Beseda s ruským veľvyslancom


            • 11.04.2016 sa pri príležitosti 71. výročia oslobodenia nášho mesta Holíč konala v historickej budove Fajansy výstava spojená s besedou, na ktorej sa zúčastnil veľvyslanec Ruskej republiky na Slovensku ako aj primátor mesta Holíč, nadšenci Historického klubu z Nového mesta nad Váhom prezentujúci uniformy ruských, nemeckých a slovenských vojakov, taktiež zbrane použité v bojoch 2.svetovej vojny a žiaci našej školy SOŠ Jozefa Čabelku. Počuť rozprávanie ruského veľvyslanca ako aj profesora z Trnavskej univerzity, z katedry histórie o napoleonských vojnách o postave slávneho generála Kutuzova, o ruských vojakoch červenej armády ako oslobodzovali  nielen naše mesto bol nezabudnuteľný zážitok. Všetci prítomní mali možnosť si po besede prezrieť výstavu obrazov s tematikou slávnych bitiek, ale aj výstavu historických zbraní a uniforiem. Bolo to veľmi poučné popoludnie a naša vďaka patrí všetkým tým, ktorí položili svoje životy pri oslobodzovaní našej vlasti.
               
              Mgr. Monika Magulová
            • Majstrovstvá okresu vo volejbale chlapcov a dievčat


            • Dňa 7. apríla 2016 sa v našej telocvični konali majstrovstvá okresu vo volejbale chlapcov i dievčat. Chlapci vo veľmi vyrovnanom turnaji skončili najhorším pomerom lôpt až na treťom mieste, keď tri družstvá mali rovnaký počet bodov i setov. Dievčatá boli o niečo úspešnejšie, keď skončili na 2. mieste.
            • Hurbanov pamätník


            • Hurbanov pamätník je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v oblasti umeleckého prednesu poézie a prózy na Slovensku. Recitátori svojím repertoárom a interpretáciou hlbšie spoznávajú literárne hodnoty a zoznamujú s nimi užšiu verejnosť. Súťaž výrazne prispieva k vyhľadávaniu talentovaných a nadaných študentov v oblasti umeleckého slova, vedie ich k samostatnej tvorivej činnosti, upevňuje ich záujem o sebavzdelávanie, prispieva k účelnému a efektívnemu využívaniu voľného času, podporuje ich súťaživosť.
            • Pangea - matematická olympiáda


            • Dňa 3. apríla 2016 sa študenti druhého ročníka zúčastnili celoeurópskej matematickej olympiády. Súťaž s názvom Pangea je určená pre žiakov základných a stredných škôl. V roku 2015 sa súťaže zúčastnilo viac ako 444 609 žiakov z 18 krajín Európy. Matematická olympiáda Pangea má podporu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave. 
            • Talentové skúšky


            • Dňa 1. apríla 2016 sa na Strednej odbornej škole Jozefa Čabelku uskutočnili talentové skúšky - študijný odbor učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo
            • Škôlkari v našej telocvični


            • Dňa 22. marca 2016 si naši študenti odboru učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo pripravili pre deti z MŠ pohybový program s témou Veľkej noci. 
               

            • Stretnutie dôchodcov


            • V stredu 23. marca 2016 sa uskutočnilo druhé stretnutie dôchodcov – učiteľov aj nepedagogických pracovníkov Strednej odbornej školy Jozefa Čabelku v Holíči. Prítomných privítal riaditeľ školy Ing. Jozef Pavlík. V príhovore riaditeľ školy poďakoval všetkým bývalým učiteľom i nepedagogickým zamestnancom za ich úsilie čo najlepšie vzdelávať ale aj vychovávať mládež a zároveň ich informoval o novinkách z našej školy. Príjemnú atmosféru dopĺňali prestreté stoly s občerstvením. Prišli medzi svojich, aby sa podelili so svojimi radosťami aj starosťami a spolu si zaspomínali na roky prežité v škole.
            • Tvorivé dielne v Senior dome Terézia


            • Dňa 23. marca 2016 sme so študentkami prvého a druhého ročníka odbor sociálno-výchovný pracovník opäť navštívili klientov zariadenia Senior dom Terézia Holíč. Študentky si pripravili tvorivé činnosti, ktorých témou bola blížiaca sa Veľká noc. Klienti mali možnosť vytvoriť si veľkonočné ozdoby, ktorými si následne vyzdobili interiér zariadenia.
  • Staňte sa naším fanúšikom